musician left musician right
background

Kristīnes Locikas dzejas grāmata un dziesmu albums “TĀ, KAS NEPĀRIET”

2022. gada nogalē “Austras biedrība” sadarbībā ar autori izdeva dziesminieces un dzejnieces Kristīnes Sudmales-Locikas dzejas grāmatu “TĀ, KAS NEPĀRIET”. Izdevumā apvienoti autores talanti – dzeja, fotomāksla un mūzika. Dzejas grāmatā, kas papildināta ar autores veidotajām fotogrāfijām, iekļauts mūzikas CD ar 15 autordziesmām, kā arī saite uz dziesmu nošu materiāliem. Pašlaik izdevums ikvienam pieejams iegādei, sazinoties ar “Austras biedrību” (rakstot uz inese@austrasbiedriba.lv) vai arī privāti ar Kristīni Lociku (lociki@gmail.com).

Kristīne Sudmale-Locika ir Liepājā dzīvojoša dziesminiece un dzejniece. Plašākai publikai pazīstama kā viena no dziedošās Sudmaļu ģimenes. Savulaik dziedājusi arī grupā “Turaidas Roze”. Kopš 1982. gada – Austrasbērns jeb Austras Pumpures audzēkne, viena no vadošajām dziedātājām un savulaik arī viena no dziesminieku festivālu rīkotājām Kurzemes pusē.

DZEJAS GRĀMATA

Dzejas un fotogrāfiju autore: Kristīne Sudmale-Locika
Redaktore: Zane Daugule
Izdevuma
maketu un vizuālo noformējumu veidojis dizaina mākslinieks Aigars
Milčs, bet īpašo burtu šriftu nosaukumiem radījusi māksliniece
Aleksandra Runde.
Grāmata un CD materiālā formātā tapusi sadarbībā ar Gintu Veilandu un SIA “Libri Style”.

Izdevuma redaktore ZANE DAUGULE stāsta:

Tu stāvi kalna pakājē, apbrīno to un vēlies tikt virsotnē. Bet, lai tiktu virsotnē, ir jāpārvar kāpšanas grūtības un jāpiedzīvo itin viss, kas nepieciešams, lai virsotnē nokļūtu. Tieši šādas asociācijas manī radīja Kristīnes dzejas materiāls, ar kuru strādāju gan vasaras tveicē, gan rudens krāsainībā, līdz nonācu pie atziņas, ka atlase un kompozīcija jāveido ar garīgās izaugsmes augšupejošo līkni, kura skaidri iezīmē liriskā varoņa pārdomas, šaubas, izvēli un visbeidzot – lēmumu uzkāpt kalnā, tā virsotnē.

Savu viedokli par grāmatu atklāj arī dzejnieks MĀRIS SALĒJS:
Kokus būs pazīt pēc to augļiem. Dziesminieces un dzejnieces Kristīnes Sudmales-Locikas dzejas grāmata un mūzikas albums “Tā, kas nepāriet” ir ilgi, it kā nemanāmi briedis auglis brīvas un ticošas personības zarotnē. Šajā auglī var jaust pagājušā gadsimta 70.-80.gadu dzejas sulu virmojumu – vārda poētiskā noslodze vienlaik ir dzidra un bieza – aplipusi melodijas putekšņiem. Reliģiska dzeja? Ja tas nozīmētu sterilu, “šķīstu”, noteiktos izteiksmes kanonos ieslogotu dzeju, tad nē. Ja tas nozīmē paša cilvēka izvēlētu ceļu, īstenojot Dieva dāvātos talantus ar pilnskanīgu jūtu amplitūdu, tad jā. Vārdam ir pilna skaņa – to īsteni var dzirdēt mūzikas albumā, kas izdots kopā ar grāmatu. Īpaši, ja šis vārds izskan Kristīnes siltajā, zemajā tembrā. Unikāla balss. Dzeja dziļai dvēseles atelpai.

MŪZIKAS ALBUMS

Kristīnes piektajā mūzikas albumā apkopotas pārsvarā pēdējos gados radītās autordziesmas. Visu dziesmu mūzikas autore ir Kristīne Locika, kura tās albumā ieskaņojusi kopā ar saviem brāļiem un radošajiem draugiem. Grāmatā iekļauts QR kods, kas ved uz šim nolūkam izveidoto interneta lapu, kur pieejamas Kristīnes dziesmu notis.

Mūzikas albumā iekļautās dziesmas:
1.    “Atmiņa ir kā zeme” (teksts: Agita Draguna);
2.    “Labrīt” (teksts: Olafs Gūtmanis);
3.    “Sastapšanās” (teksts: Gabriela Mistrāla, atdz. Knuts Skujenieks);
4.    “Skumjā māte” (teksts: Gabriela Mistrāla, atdz. Knuts Skujenieks);
5.    “Maigums” (teksts: Gabriela Mistrāla, atdz. Knuts Skujenieks);
6.    “3 minūtes pirms pamošanās” (teksts: Kristīne Locika);
7.    “Ilgi biju pazudis” (teksts: Kristīne Locika);
8.    “Divas debess puses nesatiekas” (teksts: Kristīne Locika);
9.    “Aiztaisi acis un ļauj” (teksts: Reinis Sudmalis);
10.     “Maija aukstais vējš” (teksts: Kristīne Locika);
11.     “Sniegs naktī” (teksts: Kelly Jackson);
12.     “Tai, kas iet pa pēdām” (teksts: Alfons Maldonis, atdz. Daina Avotiņa);
13.     “Kukulītis” (teksts: Pēteris Sudmalis);
14.     “Tā, kas nepāriet” (teksts: Kristīne Locika);
15.     “Veltījums”.

Dziesmu albuma ierakstā piedalījās:
Kristīne Locika (balss, ģitāra),
Ilze Grunte (alta blokflauta),
Kristaps Sudmalis (balss, ģitāra, basģitāra),
Simona Rača-Rūce (taustiņi, balss),
Jānis Rūcis (ģitāra, basģitāra),
Agnese Buša (flauta),
Āris Burkins (oboja),
Linda Ločmele (vijole),
Paula Rebeka Biteniece (akordeons),
Nils Goiževskis (čells),
Didzis Šķila (perkusijas),
Mario Morandi (balss, basģitāra),
Ivars Sudmalis (sintezators, elektriskā ģitāra, basģitāra),
vokālais ansamblis: Hanna Cinovska, Aleksandra Runde, Jana Egle, Kristīne Locika, Jānis Rūcis, Nauris Vrubļevskis, Nils Goiževskis, Harijs Ločmelis.

Audio ierakstu 2022. gada nogalē veica Ivars Sudmalis, māsterēja Edijs Gņedovskis.

PUBLIKĀCIJAS MEDIJOS par izdoto dzejas grāmatu un dziesmu albumu, kā arī par notikušo grāmatas atvēršanas svētku koncertu Liepājā, mākslas galerijas “Romas dārzs” Berči zālē 2022. gada 20. decembrī:

1)    https://www.liepajniekiem.lv/zinas/kulturvide/kultura/sirsniga-gaisotne-notika-gramatas-ta-kas-nepariet-atversanas-pasakums/ (raksts un fotogalerija)
2)    https://www.lsm.lv/raksts/kultura/muzika/ta-kas-nepariet–kristine-sudmale-locika-izdod-dzejas-gramatu-un-muzikas-albumu.a488198/ (intervija ar autori)

PALDIES

Dzejas grāmata un mūzikas albums “Tā, kas nepāriet” īstenota, pateicoties Latvijas Republikas Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra finansiālam atbalstam latviešu dziesminiekiem, kā arī pateicoties ziedojumiem.

Iepriekšējais
Nākamais raksts