musician left musician right
background

AUSTRASDIENAS 2023 // Aicinām uz dziesminieku festivālu Liepājā!

Pavasaris Liepājā, kā ierasts, tiks ieskandināts ar dziesminieku festivālu “Austrasdienas”, kas šogad notiks no 3. līdz 5. martam mākslas galerijas “Romas dārzs” Berči zālē. Austrasbērni klausītājiem sagatavojuši trīs koncertprogrammas – Austrasbērnu autordziesmu koncertu, Imanta Kalniņa dziesmu programmu un “Mīļdziesmiņas” – koncertu ģimenēm ar bērniem un sadziedāšanos latviešu tautasdziesmās. Ieeja par ziedojumiem.

“Austrasdienas” – tā ir tradīcija, kas izveidojusies godinot un sveicot vārda dienā dziesminieci Austru Pumpuri. Pati Austra gan savulaik uzstāja, ka tie ir svētki visiem – lai tas esot tāds kā dziesminieku festivāls. “Austrasdienas” notiek nu jau vairāk kā 30 gadus – Liepājā, Rīgā un, ja ir uzaicinājumi, tad arī citās Latvijas pilsētās. Koncertu rīkotāji laika gaitā mainījušies, tie bijuši vairāki, taču “Austrasdienu” idejas autore ir Tija Auziņa, pazīstamā Mūzikas un mākslas festivāla BILDES organizatore. Lai arī “Austrasdienu” koncertu daudzums un formāts laiku pa laikam mainījies, vienmēr tiek saglabāta siltā kopā būšanas sajūta, Austrasbērnu pulcēšanās un muzicēšana marta mēnesī.

“Mūsu Austra jau 6 gadus skatās uz mums no mākoņa maliņas, un, mēs ceram, ka priecājas, kā attīstījusies viņas iedvesmotā dziesminieku kustība Liepājā un visā Latvijā. “Austrasdienas” turpina notikt, augt un pilnveidoties par īstenu dziesminieku festivālu. Jāsaka, saglabājot tradīciju, šajā festivālā pulcējas pārsvarā tikai Austrasbērni. Tas gan neliedz ierasties muzikāliem viesiem un pārsteigumiem. Gluži kā mājas svinībās – beigu beigās notiek sadziedāšanās. Vispirms koncerti, bet pēc tam, kā Austra teica, dziedāšana “līdz rīta šausmai”. “Austrasdienās” visi ir mīļi aicināti – dažādu paaudžu Austrasbērni, uzticamie klausītāji un jauni interesenti!” stāsta Inese Muižniece.

Šogad “Austrasdienas” Liepājā skanēs nu jau dziesminiekiem ierastajā Berči zālē, kas atrodas mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāvā (Zivju ielā 3). Piektdienas vakarā, 3. martā, plkst. 19.00, klausītāji aicināti iepazīt Austrasbērnu pašu radītās dziesmas – skanēs gan labi zināmās, jau iepazītās kompozīcijas, gan mazāk dzirdētu autoru dziesmas. Savukārt, sestdienas, 4. marta vakarā, plkst. 18.00, Austrasbērni būs sagatavojuši klausītājiem sev tuvās un savulaik Austrai tik nozīmīgās Imanta Kalniņa dziesmas. Festivāla noslēgumā, svētdien, 5. martā, plkst. 13.00 Austrasbērni uz koncertprogrammu “Mīļdziesmiņas” aicina ģimenes ar bērniem – koncertā skanēs gan Austrasbērnu radītās dziesmas pašiem mazākajiem, gan latviešu tautasdziesmas.

“Austrasdienas” mūziķiem ir brīvprātīgs pasākums, kas balstās satikšanās priekā. Šoreiz koncertos muzicēs Kristīne Locika, Kristaps Sudmalis, Uldis Ozols, Arnis Miltiņš, Laine Ligere-Stengrevica, Eduards Cauna, grupa “Jumis”, Jānis Rūcis, Simona Rača-Rūce, Inese Muižniece, Aigars Burģelis, Melisa Debora Kaškura, Nora Ķibilda-Kinna, Roberts Dinters, Zanda Štrausa, Ilona Bogomola, Zane Daugule, Māris Salējs, Jana Egle, Ilze Kovere, Līga Šīrona, Andris Davidons, Gunita Maršale, Dace Gulbe, Aina Kivilande, Sandra Kalna, Līga Stepīte, Vita Krūmiņa, Sanita Stepena, Aiga Zeme, Vita Dambe, Uldis Kļaviņš, Dina Preisa, Elīna Stepīte, Uldis Šēns un citi. Dalībnieku saraksts noteikti tiks papildināts un tajā iespējamas izmaiņas.

Ja ir kāds Austrasbērns, kurš sen nav piedalījies, bet to šoreiz vēlētos, aicinām rakstīt uz inese@austrasbiedriba.lv vai simona@austrasistaba.lv – ļoti gaidīsim!

Festivālu rīko Austras biedrība, radošās telpas “Austras istaba” pārstāvji. Atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”.

Ieeja par ziedojumiem Austras biedrībai Austras Pumpures dzīvokļa uzturēšanai un labiekārtošanai dziesminieku audio ierakstiem, nakšņošanai un mēģinājumiem.

P.S. Atzīmējam, ka Berči zāle ir sasniedzama arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kā arī māmiņām ar bērnu ratiņiem – ir iespējams nokļūt Berči zālē, izmantojot ieeju caur viesnīcu “Art Hotel Roma” un liftu.

Iepriekšējais
Nākamais raksts