musician left musician right
background

Ceturtdien aicina uz Ulda Ozola koncertu “Austras istabā” Liepājā

Ceturtdien, 15. novembrī, pulksten 18.00 radošajā telpā “Austras istaba”, tuvojoties Latvijas simtgades svinībām, ar latvisku vērtību bagātām dziesmām viesosies dziesminieks Uldis Ozols kopā ar dēlu Matīsu Ozolu. Ieeja par ziedojumiem.

Uldis Ozols dzimis Liepājā, audzis un skolojies Rīgā, bet sirdī vienmēr palicis kurzemnieks. Mīl mākslu visās tās izpausmēs, lai gan dienišķo maizi pelna ar fizisku darbu. Ģitārspēlei pievērsies pēc atgriešanās no obligātā dienesta padomju armijā. Cenšoties iemācīties tolaik nepublicētās un noslēpumainās Imanta Kalniņa dziesmas, sācis dziedāt un spēlēt Austras Pumpures programmās, kļūstot par savējo – Austrasbērnu. Pateicoties Austrai un komponista Imanta Kalniņa radītajai dziesmotajai gaisotnei Liepājā, tāpat kā daudzi Austrasbērni, sāka sacerēt pats savas dziesmas. Līdztekus par saviem pirmajiem garīgajiem skolotājiem Uldis atzīst Haraldu Sīmani, Ievu Akurateri un Māri Putniņu.

Dziesmu pūrā Uldim ir vairākas nu jau daudziem tuvas un pazīstamas dziesmas – “Nesaki man neko”, “Vēl mazliet”, “Mans brālis” un citas. Dziesmas Uldis sacerējis ar sabiedrībā zināmu dzejnieku, tādu kā M.Zālītes, O.Vācieša, M.Melgalva, Ā.Elksnes, O.Gūtmaņa, U.Graša, A.Strausa, N.Kalnas, I.Riekstiņas, R.Losānes, J.Plotnieka un citu dzejnieku, kā arī latviešu tautasdziesmu vārdiem.

Pateicoties dziesminieka savulaik aktīvai līdzdalībai Vides aizsardzības kluba darbībā, piedaloties talku un koncertu kustībā Gorbačova “perestroikas” laikmetā, Uldis Ozols nereti dēvēts par zaļo dziesminieku un tīrradni. Dziesminiekam vienmēr būtiska tēma dziesmās un savā pārliecībā ir dzimtenes sajūta, piederība Latvijai un tādēļ viņu dziļi satrauc viss mūsu zemē notiekošais, to Uldis Ozols pauž arī savā dzejā, kas lasāma viņa 2009. gadā izdotajā dzejas krājumā “Simfonija kurlām ausīm”.

Ieeja pasākumā ir par ziedojumiem Austras biedrībai “Austras istabas” izveidei un labiekārtošanai, Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanai un viņas ideju turpinājumam.

Kultūras notikumus “Austras istabā” rīko Austras biedrība, atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”, Liepājas Kultūras pārvalde, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Kurzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Radošā telpa “Austras istaba” atrodas mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāvā, Liepājā, Zivju ielā 3. Verot durvis “Austras istabai”, Austras biedrības pārstāvji un Austrasbērni vēlas pamazām veikt gan leģendārās dziesminieces Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu, gan arī nodrošināt viņas aizsāktā darba turpinājumu – radīt vietu dziesmai un dzejai Liepājā. “Austras istaba” tika atklāta šā gada 3. martā, un plašākai publikai šobrīd tiek atvērta tikai pasākumu laikā vai iepriekš piesakoties.

Iepriekšējais
Nākamais raksts