musician left musician right
background

Šo ceturtdien “Austras istabā” muzicē dziesminiece Zanda Štrausa

Ceturtdien, 12. jūlijā, pulksten 18.00 klausītāji aicināti uz dziesminieces Zandas Štrausas koncertu radošajā telpā “Austras istaba”. Ieeja par ziedojumiem.

Aktrise, skolēnu iemīļota skolotāja, muzikante, dziesminiece un arī Austrasbērns Zanda Štrausa ne tikai liepājniekiem ir labi pazīstams vārds. Zandas humors, dzīvesprieks un reizē arī nopietnība un atbildības sajūta pret darāmo darbu ir tikai dažas rakstura īpašības spilgtajai personībai. Lai arī Zandas izpildīto dziesmu repertuārs ir ļoti plašs, vienmēr īpašas ir tās dziesmas, ko dziesminiece radījusi pati. Par sevi Zanda stāsta: “Manu dziesmu nav daudz, dažas laika gaitā izgaisušas, dažas dzīvo savu dzīvi kaut kur izplatījumā, dažas tiek dziedātas vēl šobaltdien, visas ar iemīlētiem dzejnieku vārdiem. Kad daudz lasīju dzejoļus, daži ieskanējās melodijās, kuras tad arī izdziedāju. Šobrīd dzeju tikpat kā nelasu, laikam tāpēc melodijas iet pie citiem. Pa kādai melodijai bērnu dziesmiņās, ar draiskiem tekstiem ieskanas arī tagad, manās mūzikas stundās, bet tā kā tās nepieturu, tad jau nākamā reizē skan cita. Mana dziesma šobrīd ir tā, ko iemīļoju un jūtu kā savu, kad dziedu, uz to brīdi. Viņa ir mana…”

Austra Pumpure, reiz jautāta par to, kas ir dziesminieks, atbildēja Māra Čaklā vārdiem: “Sauc kā gribi, var arī par mīlestību…” Šķiet, ka to labāk definēt vēl nav izdevies nevienam. Zanda Štrausa saka: “Īsti nezinu vai atbilstu šim cildinātajam, peltajam, izsmietajam, godātajam, brīžam nenovērtētajam, brīžam pārvērtētajam nosaukumam – dziesminieks, bet, ja tas ir cilvēks, kurš dziedot top laimīgs, tad es esmu dziesminieks…”

Radošā telpa “Austras istaba” atrodas mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāva telpās, Liepājā, Zivju ielā 3. Verot durvis “Austras istabai”, Austras biedrības pārstāvji, Austrasbērni vēlas pamazām veikt gan leģendārās dziesminieces Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu, gan arī nodrošināt viņas aizsāktā darba turpinājumu – radīt vietu dziesmai un dzejai Liepājā. “Austras istaba” tika atklāta šā gada 3. martā, un plašākai publikai šobrīd tiek atvērta tikai pasākumu laikā vai iepriekš piesakoties.

Ieeja koncertā ir par ziedojumiem Austras biedrībai “Austras istabas” izveidei un labiekārtošanai, Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanai un viņas ideju turpinājumam.

Kultūras notikumus “Austras istabā” rīko Austras biedrība, atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”, Liepājas Kultūras pārvalde, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Kurzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Iepriekšējais
Nākamais raksts