musician left musician right
background

Svētdien “Austras istabā” skanēs Imanta Kalniņa koncertprogramma grupas “Jumis” izpildījumā

Atzīmējot komponista Imanta Kalniņa dzimšanas dienu un pateicoties viņa ieguldījumam Latvijas mūzikā, šo svētdien, 27. maijā, pulksten 17.00 radošajā telpā “Austras istaba”, grupa “Jumis” sniegs Imanta Kalniņa koncertprogrammu. Ieeja par ziedojumiem.

Grupu “Jumis”, kas Liepājā ieradīsies no tālās Latgales, veido četri mūziķi: Biruta Brūvele (balss), Krista Strupiša (balss, vijole), Guntars Gritāns (balss, flauta, ģitāra) un Rolands Naglis (balss, ģitāra). Sākotnēji grupa 1990. gadā tika dibināta kā folkloras kopa, un tikai pēc četriem gadiem tapa pirmā viņu veidotā Imanta Kalniņa dziesmu programma. 1998. gadā pēc kārtējā koncerta mūziķi saņēma ielūgumu uzstāties “Imantdienās”, un gadu gaitā šajā notikumā viņi ar lielu prieku ir piedalījušies četras reizes. Šogad grupa atzīmē savu divdesmit gadu draudzību ar iemīļoto komponistu, tādēļ īpaši priecājas viesoties un sniegt koncertu Liepājā viņa dzimšanas dienas mēnesī.

Grupa “Jumis” izceļas ar īpaši atlasītu repertuāru, iekļaujot programmās gan zināmās, gan retāk dzirdētās Imanta Kalniņa dziesmas daudzbalsīgā skanējumā. Grupas dalībnieki ir pieredzējuši mūziķi, kuri ikdienā darbojas katrs savā nozarē. Biruta dzied Nacionālās Operas korī un aktīvi koncertē arī kā soliste, Krista strādā par mūzikas teorētisko priekšmetu skolotāju, Rolanda pamatdarbs ir Riebiņu novada domē sabiedrisko attiecību jomā, bet Guntars ir gan itāļu tūristu gids, gan pašreiz arī Latvijas Mākslas akadēmijas students, gan visam paralēli arī profesionāls flautists un flautas skolotājs. Turklāt Guntars izceļas ar savu bagātīgo un rūpīgi veidoto Imanta Kalniņa dziesmu nošu bibliotēku.

Laika gaitā grupas “Jumis” mūziķi kļuvuši par mīļiem draugiem arī Austrai Pumpurei un Austrasbērniem, gan viesojoties Liepājā, gan piedaloties “Austrasdienu” koncertos un citos Austras biedrības rīkotos pasākumos Rīgā un citviet Latvijā.

Radošā telpa “Austras istaba” atrodas mākslas galerijas “Romas dārzs” pagrabstāva telpās, Liepājā, Zivju ielā 3. Verot durvis “Austras istabai”, Austras biedrības pārstāvji, Austrasbērni vēlas pamazām veikt gan leģendārās dziesminieces Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanu, gan arī nodrošināt viņas aizsāktā darba turpinājumu – radīt vietu dziesmai un dzejai Liepājā. “Austras istaba” tika atklāta šā gada 3. martā, un plašākai publikai šobrīd tiek atvērta tikai pasākumu laikā vai iepriekš piesakoties.

Ieeja koncertā ir par ziedojumiem Austras biedrībai “Austras istabas” izveidei un labiekārtošanai, Austras Pumpures kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanai un viņas ideju turpinājumam.

Kultūras notikumus “Austras istabā” rīko Austras biedrība, atbalsta mākslas galerija “Romas dārzs”, Liepājas Kultūras pārvalde, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Kurzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Iepriekšējais
Nākamais raksts