musician left musician right
background

Sestdien Jumpravā notiks Barikāžu laika atceres sarīkojums

Sestdien, 20. janvārī, pulksten 17.00 Jumpravas kultūras nama pagalmā notiks Barikāžu laika atceres sarīkojums, kurā atmiņu stāstos un dziesmās dalīsies dziesminieki Uldis Ozols un Haralds Sīmanis, Vides aizsardzības kluba dibinātājs un dzejnieks Arvīds Ulme, kā arī vēstures skolotāja Ina Mārcēna. Savukārt pulksten 19.00 kultūras namā interesenti aicināti skatīt dokumentālo filmu “Vēsture aiz kadra”.

1991. gada 13. janvārī, pēc PSRS karaspēka uzbrukuma Viļņas Televīzijas aizstāvjiem, Latvijas Tautas frontes vadītāji Dainis Īvāns un Romualds Ražuks Latvijas Radio aicināja Latvijas iedzīvotājus pulcēties Doma laukumā. Latvijas Tautas frontes sarīkotajā protesta manifestācijā Daugavmalā sapulcējās ap 500 000 cilvēku, lai izteiktu atbalstu lietuviešiem un paustu gatavību turpināt uzsākto valsts neatkarības atjaunošanas ceļu. Rīdzinieki sāka spontāni veidot barikādes Vecrīgas šaurajās ielās.

Arī jumpravieši atsaucās aicinājumam un masveidīgi autobusos devās uz Rīgu, lai aizstāvētu atjaunoto Latviju. Barikāžu koordinatori Jumpravā bija Imants Balodis, Andrejs Bogdans, Reinis Saulītis, Antons Ribulis, Arvīds Zirnis un Boļeslavs Ancāns. 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi saņēmuši vairāk kā 70 jumpraviešu.

Atceroties Trešās Atmodas un Barikāžu laiku un daloties atmiņu stāstos, šo sestdien Jumpravas kultūras nama pagalmā pie ugunskura atmiņu kamolu ritinās vēstures skolotāja Ina Mārcēna. Sarīkojumā piedalīsies arī dziesminieki Uldis Ozols un Haralds Sīmanis, un dzejnieks Arvīds Ulme, pārcilājot gan savas atmiņas, gan priecējot klātesošos ar savām dziesmām un dzeju.

Pēc piemiņas brīža pie ugunskura visi sarīkojuma dalībnieki un apmeklētāji tiks cienāti ar īpašo jumpraviešu gatavoto barikāžu zupu un pulksten 19.00 interesenti aicināti kultūras namā noskatīties režisora Romualda Pipara dokumentālo filmu ar Mārtiņa Brauna mūziku “Vēsture aiz kadra”.

Aicinām visus gan lielus, gan mazus piedalīties atceres sarīkojumā!
Jumpravas pagasta pārvaldes vārdā Diāna Borozkina
Jumpravas kultūras nama vārdā Signe Sniedze
Informāciju sagatavoja
Signe Sniedze
Jumpravas Kultūras nama vadītāja
25450061; 29802995
Iepriekšējais
Nākamais raksts