musician left musician right
background

Dziesminieki muzicē Pārdaugavas svētkos Arkādijas parkā

Šo sestdien, 20. maijā, Pārdaugavas svētkos tiks radīta īpaša muzikālā telpa Arkādijas parkā Mārupītes krastā, kur no pulksten 14.00 līdz 16.00 muzicēs dziesminieki, kuri dzīvo vai kuriem ir kāda īpaša saikne ar Pārdaugavu.

Koncertā savus klausītājus gaidīs un iepriecinās Silvija Silava, Anta Eņģele, Vilnis Punka, Āris un Saulceris Ziemeļi, kā arī Inta Pauļuka kopā ar citiem Austrasbērniem. Programmu vadīs radio žurnālists, kultūras darbinieks un dzejnieks Dzintars Tilaks.

Koncerts tiek veidots sadarbībā ar “Austras biedrību”.

Par koncerta dalībniekiem:

Anta Eņģele

Anta Eņģele ir viena no spožākajām latviešu dziesminiecēm. Pazīstama kā izcila Imanta Kalniņa, Valda Atāla un Haralda Sīmaņa dziesmu interpretētāja, arī Raimonda Paula dziesmām viņa spēj piešķirt īpašu garšu. Dziesminieces repertuārā nav nejaušu dziesmu, katra ir izmeklēta, izjusta un īpaša.

Antas Eņģeles repertuārs ir ļoti plašs – no tautasdziesmām līdz roka klasikai. Tāpēc viņas koncerti vienmēr ir pilni pārsteigumu – hipiju balādes mijas ar meditatīvām tautasdziesmām, ko nomaina dzirkstošas ainas no Imanta Kalniņa mūzikliem, krievu romances, padomju kinofilmu pērles vai pilnīgi negaidītas emocijas spāņu valodā. Ja publikai palaimējas, viņa dažreiz ļaujas pierunāties un izpilda arī savas dziesmas.

Vilnis Punka

Bērnībā Vilnis Punka vēlējās kļūt par astronomu, jo debesis šķita noslēpumainākas nekā zeme, taču kļuva par elektromontieri. Vilnim, tāpat kā daudziem dziesminiekiem, profesija ir ikdiena, bet dziesma – dvēsele. Pirmo dziesmu Vilnis sarakstījis 1983. gadā, kad viņu iedvesmoja apkārtējā daba – taiga un Urālu kalni, toreizējā īslaicīgā darba un dzīvesvieta. Divdesmit gadu laikā radusies jau krietni liela dziesmu lāde ar dažādu dzejnieku (P. Jurciņa, A. Auziņa, N. Kalnas, S. Kaldupes, R. Losānes, V. Belševicas, K. Apškrūmas u.c.) tekstiem. 2003. gadā Vilnis radījis arī 12 dziesmu ciklu ar M. Ļermontova un A. Puškina dzeju latviešu dzejnieku atdzejojumos.

Lai arī muzikālo izglītību Vilnis ieguvis, mācoties čellu un klavieres, šobrīd viņa instruments ir ģitāra, kuru, kā pats saka, fanātiski apguvis pašmācības ceļā. Dzirdot un redzot Viļņa ģitārspēli, šo pozitīvo fanātismu var sajust un saprast. Viņa repertuārā ir dziesmas gan ar džezisku piesitienu, gan balādes, romances, reliģioza satura un pat kora dziesmas.

Vilnis saka: “Dziesminieki jebkurā tautā un laikos ir bijuši kā savas tautas gara mantas sargātāji, tautas un savu personīgo sāpju vai prieka paudēji, un es domāju, ka arī šajā laikā tas ir tikpat aktuāli, un, šķiet, ka būs visu laiku, kamēr pastāvēs dzīvība uz zemes. Ar savu mūziku es vēlos, lai pasaule kaut drusku kļūtu labāka, ja vien tas ir iespējams.”

Viļņa Punkas radītās dziesmas izpildījuši tādi sabiedrībā pazīstami mākslinieki kā Andris Daņiļenko, Margarita Vilcāne, Žoržs Siksna, Viktors Lapčenoks un Ingus Pētersons.

Āris un Saulceris Ziemeļi

Plašākai publikai pazīstami ar “Mikrofona” aptaujā 1987. gadā uzvarējušo Āra Ziemeļa dziesmu ar Māra Čaklā vārdiem “Uzsniga sniedziņš balts”. Brāļi Ziemeļi daudz muzicējuši gan pirms, gan pēc šīs slavas, dažādos Latvijas nostūros uzstājoties koncertos un saviesīgos pasākumos. Viņu dziesmas lentēs un kasetēs bija daudzās mājās, popularitātē sacenšoties pat ar “Čikāgas piecīšiem”. Un tas nav pārsteigums, jo liriski izjustais izpildījums, saskanīgais divbalsīgais dziedājums un ģitāru aranžējums bija un joprojām ir daudziem tuvs, mīļš un tīkams.

Silvija Silava

Profesionāla komponiste, aranžētāja un ērģelniece, savu dziesmu izpildītāja. Galvenās darbības jomas – bērnu mūzika, filmu un teātra mūzika, tautas mūzika, garīgā mūzika un ērģeļmūzika.
Bijusi grupas “Bizīteri” vadītāja, grupas “Ornaments” soliste, darbojusies radio un TV (Vakariņa pasakas), koncertē ar soloprogrammām maziem un lieliem. Vada Jamahas skoliņu bērniem Kultūras un atpūtas centrā “Imanta”.

Inta Pauļuka un Austrasbērni

Austrasbērni, kā savulaik rakstīja muzikologs Juris Vilcāns, ir “Latvijā unikāla vienība, komanda, tie ir bardi (ceļojoši muzikanti), kas kopā ar Austru apbraukā Latviju, pilsētās, miestos un tāpat uz krustojumiem sniegdami koncertus.”

Šī gada sākumā Austra devusies muzicēt citā Saulē, bet Austrasbērni turpina viņas iesākto un dziesma turpina skanēt. Šajā koncertā Pārdaugavā Austrasbērnus kopā sauc un muzicēt aicina dziesminiece Inta Pauļuka. Katrā koncertā Austrasbērni sanāk kopā atšķirīgā koncertsastāvā, vienmēr atstājot vietu mazam pārsteigumam, taču vienmēr sirsnīgi draudzīgā noskaņā.

Austrasbērni kopš 2008. gada 9. marta apvienojušies “Austras biedrībā”, kas radusies pēc Austrasdienu koncerta Kultūras un atpūtas centrā “Imanta”. Kā vienmēr pēc koncerta Austrasbērni nav varējuši šķirties un turpinājuši sadziedāšanos O. Vācieša ielā, netālu no Arkādija parka. Tā Signes Sniedzes, Ērika Pozemkovska, Zigmāra Kristsona, Ilzes Koveres vadībā Pārdaugavā tapa “Austras biedrība”, kura ir atvērta ikvienai sadarbībai un nākamgad svinēs savu 10. dzimšanas dienu. Šo gadu laikā tapusi grāmata par Austru Pumpuri un sešas Austras dziesmu burtnīcas ar notīm un ģitāras akordiem, kā arī izdoti divi CD ieraksti un tapis Intas Riekstiņas dzejas krājums. Ar biedrības rīkotajiem pasākumiem var iepazīties mājaslapā www.austrasbiedrība.lv, bet izdevumus varēs iegādāties Pārdaugavas svētku laikā.

Iepriekšējais
Nākamais raksts