musician left musician right
background

Aicinām uz dziesminieku svētkiem – Austrasdienas 2015

Ik gadu martā dziesminiece Austra Pumpure un austrasbērni aicina uz dziesminieku koncertiem, kas vienoti nosaukumā „Austrasdienas”. Šogad Liepājā notiks trīs koncerti. Sestdien, 7. martā pulksten 14.00 BJC „Vaduguns” (Kungu ielā 7) zālē koncertā „Noausim kājas, atpīsim sirdis…” skanēs Imanta Kalniņa un austrasbērnu dziesmas, savukārt vakarpusē, pulksten 19.00, kafejnīcā „Kursas Putni” (Fr.Brīvzemnieka ielā 28) koncertēs koklētājs Andris Mičulis un notiks austrasbērnu lielā sadziedāšanās.

Svētdien, 8. martā pulksten 13.00 folkloras centrā „Namīns” (Bāriņu ielā 32) tradicionāli norisināsies koncerts „Mana tautasdziesma”. Ieeja bez maksas.

Austra Pumpure – viena no Liepājas mīļajām sejām, dziesminiece ar kurzemnieces staltumu, spēku un sirds siltumu, kas ap sevi pulcina dažādu paaudžu austrasbērnus un domubiedrus mūzikā, dzejā, dzīves uztverē. Dēvēta par leģendāru dziesminieci un arīdzan par dziesminieku kustības aizsācēju Latvijā, kura saņēmusi godpilnus rakstus, titulus un balvas, taču, lai vai kādi vārdi veltīti Austrai un kādi darbi piedēvēti, viņas pamats ir dziesma jeb mīlestība. Ikviens Austras ģitārists apstiprinās, ka ģitārspēle viņas nodarbībās ir sekundāra, svarīgs ir saturs, jēgpilna rīcība un attieksme. Tas, ko dziesminiece māca saviem audzēkņiem, pirmkārt, ir mīlestība, un to tās dažādajos izpausmes veidos viņi apgūst caur dziesmu un tad spēj to dot tālāk.

Austra marta sākumā svin savu vārda dienu, kas kalpo par patīkamu iemeslu pulcēties tuvu un arī no vēju pilsētas tālu esošiem austrasbērniem. Austrasdienas ir savdabīgi dziesminieku koncerti ar tikai tiem raksturīgu emociju, spontanitāti, gaišumu un dziļo, uz pārdomām vedinošo sarunu ar klausītājiem, ko tik, šķiet, viegli prot risināt tikai Austra. Gan Imanta Kalniņa un austrasbērnu dziesmās, gan arī tautasdziesmās Austra aicina ieklausīties un caur šīm dziesmām aizdomāties par būtisko, par to, kam ikdienā, iespējams, skrienam garām, to neredzot. Tā ir mūsu zeme, tās skaistums, drosme un arīdzan problēmas. Tie ir cilvēki mums līdzās, mūsu dienas un nedienas.

Kad Liepājā „Austrasdienas” būs izskanējušas, Austra un austrasbērni viesosies ar diviem koncertiem Rīgā. Sestdienā, 14. martā, pulksten 17.00 notiks koncerts Anglikāņu baznīcā (Pils ielā 11) un svētdien, 15. martā, pulksten 13.00 – sadziedāšanās koncerts „Mana tautasdziesma” koka ēku renovācijas centra „Koka Rīga” (Krāsotāju ielā 12) zālē. Ieeja koncertos Liepājā bez maksas, Rīgā – biļetes (5-7 EUR) iespējams iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs visā Latvijā un www.bilesuparadize.lv .

Pasākumus rīko minētās koncertu norises vietu pārstāvji un Austras biedrība sadarbībā ar Liepājas Kultūras pārvaldi un Rīgas domi.

Iepriekšējais
Nākamais raksts