musician left musician right
background

VISLATVIJAS DZIESMINIEKU SAIETS 2014

Augusta otrās nedēļas nogalē, no 8. līdz 10. augustam, Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā “Lielkrūzes” notiks Vislatvijas dziesminieku saiets. Dziesminieki un dzejnieki no visiem Latvijas novadiem šoreiz “Lielkrūzēs” satiksies jau piekto reizi.

Patlaban savu dalību festivālā apstiprinājuši dziesminieki Austra Pumpure, Maija Kalniņa, Vilnis Punka, Mikus Straume, Elīna Līce, Zane Daugule, Uldis Kākulis, Dinārs Gulbis, Egons Pičners, Ilmārs Romančuks, Arnis Miltiņš, Ēriks Loks, Uldis Ozols, Haralds Sīmanis, muzikālā apvienība «Ornaments» no Liepājas (Laura Dudare, Dzintars Šusts), dzejnieki Māris Salējs, Agita Draguna, Amanda Aizpuriete, arī dzejnieks un dziesminieks Andris Akmentiņš un citi. Tuvojoties saietam, šis saraksts katrā ziņā kļūs krietni garāks.

«Saiets – tās ir trīs dienas un divas naktis dziesmu un dziedāšanas. Saiets ir vieta, kur izpausties latviešu radošajam potenciālam, un tas ir atvērts gan publikai, gan dziesminiekiem. Festivālā var dzirdēt to, kas iepriekšējā gadā sacerēts, turklāt katru gadu starp jaunajiem dziesminiekiem ir kāds vērtīgs jaunatklājums,» bilst Inese Sērdiene, dziesminieku koordinatore.

Ikviens, kam ir ko teikt dziesmā vai dzejā, kas sirdī jūtas dziesminieks, aicināts pieteikties dalībai festivālā, rakstot uz e-pasta adresi: dziesminiekusaiets@gmail.com.

Pulcēšanās Jaunpiebalgas novada Lielkrūzēs sāksies piektdienas, 8. augusta, pēcpusdienā. Šajā dienā pulksten 19 sāks skanēt lielais vakara koncerts, kurā piedalīsies Latvijā labi pazīstami dziesminieki. Koncertam sekos jau tradicionālā nakts sadziedāšanās pie ugunskuriem. Šogad, norādot latviešu dziesminieku plašo repertuāru, iecerēts degt trīs ugunskurus: Autordziesmu un dzejas ugunskuru, Tautasdziesmu ugunskuru, pie kura skanēs tautasdziesmas dziesminieku interpretācijā un ugunskuru, pie kura varēs dziedāt «visu, kas uz sirds un kādā mēlē gribas».

Sestdienas, 9. augusta, rīts būs atvēlēts radošām darbnīcām un meistarklasēm. Pie Kaspara Zemīša varēs konsultēties par ģitārspēles smalkumiem. Būs dziesmu mācīšanās darbnīca, kurā varēs labāk iepazīt un apgūt vairāku dziesminieku dziesmas. Būs meistarklase, kurā Amanda Aizpuriete stāstīs par teksta kvalitātes kritērijiem, un būs arī vokālās meistarklases Arņa Miltiņa un otra Vītolu ģimenes vadībā.

Sestdienas pēcpusdienā pulksten 15 skanēt sāks jauno dziesminieku koncerts. Šajā koncertā muzicēs tie jaunie, kas jau sevi pieteikuši un savu vietu uz skatuves «izcīnījuši». Bet pulksten 19 saieta lielais noslēguma koncerts, kuram allaž seko dziesmota nakts līdz rīta gaismai.

Par Vislatvijas dziesminieku saieta noslēguma tradīciju ir kļuvusi pulcēšanās svētdienas pusdienā Lielkrūžu kalnā, kur parasti tiek degta Jāņu uguns. Arī saieta izskaņā šajā enerģētiski spēcīgajā vietā aizdegs ugunskuru, lai dziedātu, vēl mirkli būtu kopā un atvadītos līdz nākamā gada augustam.

«Ja mākslinieciski festivāla kulminācija ir sestdienas vakarā, tad cilvēciski – svētdienas vidū,» norādīja Imants Kulinskis. Viņš arī bilst, ka tāds ir festivāla uzdevums – lai, saieta vietu atstājot, cilvēki justu, ka viņos «ir piedzimusi jauna pasaule».

Biļetes uz saieta koncertiem var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Biļešu cenas ir 10 (festivāla biļete) un 7 (vienas dienas biļete) eiro.

Iepriekšējais
Nākamais raksts