musician left musician right
background

Dziesmu vakarā 8. maijā Normunds Rutkis

Dziesmu vakars 8. maijā 19.00 būs īpaši interesants. Rokkafejnīcā viesosies mūziķis, komponists, stāstnieks un vienkārši – ļoti interesants cilvēks – Normunds Rutkis. Normunda mūzika ir ļoti īpatnēja. Viņš ir sava ceļa gājējs. Tā ir īpaša attieksme pret izvēlēto tekstu, atbildība par katru izspēlēto noti. Īpaša attieksme ir arī pret izpildījuma kvalitāti.

Un vienlaikus, ja koncertā ir sanākuši patiesi ieinteresēti klausītāji, tas var pārvērsties par neaizmirstamu, jautru un fantastiski atbrīvotu priekšnesumu, kuru klausītājs ar pozitīvām emocijām atcerēsies ļoti, ļoti ilgi. Daudzi klausītāji, šīs pietiekami retās uzstāšanās reizes apmeklē pilnīgi visas, jo kas reiz ir dzirdējis Normundu Rutki, tas vairs nevar iztikt bez tās īpašās atmosfēras, kuru kā labu vīnu, gribas baudīt vēl un vēl. Lai labāk izprastu to, kas sagaidāms 8. maija vakarā dosim vārdu pašam Normundam. Kopā ar Normundu uz skatuves kāps kāds Latvijā ļoti labi pazīstams mūziķis. Kāds? Tas lai paliek intrigai..

„Ir teikts, ka dzejas īstā dzīve esot dziesmā. Piemēram: vai esam lasījuši Friča Bārdas dzeju? Droši vien ne visi. Bet visi esam dziedājuši: „Dzīvīte, dzīvīte, šūpojos Tevī, vējā kā žubīte liepzariņā…” – Jāzeps Mediņš šajā gadījumā ir pielicis dzejolim punktu – piešķīris „īsto” dzīvi. Ne viens vien (varbūt pat simti) ir vēlējies tieši šim dzejolim piešķirt dzīvi, bet palikusi tikai Jāzepa Mediņa atrastā, jo komponists ir spējis sadzirdēt un pierakstīt to melodiju, kura jau kopš pašiem pirmsākumiem šajā dzejolī bijusi. Pārējie simti, protams, arī ir centušies, bet īstā melodija laikam var būt tikai viena. Kāpēc tad tie citi simti mēģina kaut ko rakstīt? Labs jautājums… Te varētu derēt līdzība ar, piemēram, zelta skalotājiem kādas upes krastā – neviens jau iepriekš nezina, kuram paveiksies. Lai arī cerību nav daudz, tās tomēr ir katram. Aukstajā ūdenī pavadītās dienas droši vien atsver brīdis, kad smilšu un dubļu saujas vidū pēkšņi kaut kas iemirdzas…. Kad Imants (Kulinskis) man lūdza kaut ko uzrakstīt 8. maija koncerta sakarā, šīs pārdomas bija gandrīz vienīgais, kas ienāca prātā. Atzīšos – jau sen esmu metis kaunu pie malas un stājies šajā gandrīz vai bezgalīgajā „zelta skalotāju” rindā, cerot, ka smiltis un dubļi nebūs vienīgais ieguvums no tām minūtēm un stundām, kas pavadītas meklējot dzejnieku darbos apslēptās melodijas. Un vēl – pat ja tās arī būtu tikai smiltis, iespēju upes krastā pavadītais cerību laiks bija skaists, precīzāk – skaists, neapturami/netverami īss mirklis.” stāsta Normunds Rutkis.

Dziesmu vakaru organizatori būs pateicīgi par Jūsu ziedojumiem turpmākai Dziesmu vakaru sekmīgai norisei. Ziedot ir iespējams iemetot savu artavu, cik nu kurš var atļauties, speciāli apzīmētā ziedojumu kastītē pie ieejas koncerta norises vietā. Jūsu ziedojumi tiks izmantoti mūziķu un organizatoru ceļa izdevumu segšanai, poligrāfiskās produkcijas izgatavošanai un apskaņošanas kvalitātes uzlabošanai.

Dziesmu vakarus rīko Latvijas Mūzikas atbalsta fonds sadarbībā ar Latvijas 1. Rokkafejnīcu. Informatīvi atbalsta Austras biedrība (www.austrasbiedriba.lv) un Vislatvijas Dziesminieku Saiets.

Iepriekšējais
Nākamais raksts