musician left musician right
background

Agita Draguna un Dinārs Gulbis radošajā vakarā “Asna alfabēts”

Ceturtdien, 27. martā plkst. 18.00 kafejnīcā „Darbnīca” (Liepājā, Lielā ielā 8) norisināsies jau trešā radošā tikšanās ciklā „Domājamā Daļa”. Šoreiz Liepājā viesosies dzejniece Agita Draguna un dziesminieks Dinārs Gulbis.

Radošajā vakarā, kam dots nosaukums „Asna alfabēts”, dzirdēsim Agitas Dragunas dzejas lasījumu (pārsvarā no topošā dzejas krājuma „Asns”), kā arī dziesmas ar viņas vārdiem Dināra Gulbja izpildījumā.

Dzejniece, rakstniece un dramaturģe Agita Draguna izdevusi divus dzejas krājumus „Līdzsvara robežas” (1999) un „Prāts” (2005). Viņas dzeju komponējuši tādi mūziķi kā Arnis Miltiņš, Edgars Šubrovskis, Pēteris Draguns, Andris Mičulis, Jānis Cirvelis, Zane Daugule, Ieva Marta Graudiņa, Anita Grieze un citi, kā arī vakara „Asnu alfabēts” viesis Dinārs Gulbis. Agitas dzeja tāpat kā personība – trausla, bet neatkarīga, tieša un atklāta. Darbos jaušams kas cēls un pārlaicīgs, un reizē skaistums vienkāršībā.

Agitas dzeja arī tulkota angļu, vācu, zviedru, lietuviešu un ukraiņu valodā. Viņa arī pati atdzejo, visvairāk Omara Haijāma rubajas, kā arī Arsēnija Tarkovska, Antonija Makanna un citu autoru dzeju. Dzejniece labprāt piedalās ar dzejas lasījumiem Dzejas dienās, starptautiskos festivālos, dziesminieku saietos un koncertos, kā arī pati piedalās šo pasākumu rīkošanā. Periodikā publicēta novele „Aiza”, miniatūru cikls „Septiņas lūgsnas” un topošā romāna „Asfalts” fragmenti un citi. Nacionālajā lugu konkursā godalgota Agitas senlatviska traģēdija dzejā “Pasargātie” (2006) un librets muzikālai izrādei “Kaiju kalns” (2004), kas jau iestudēts amatierteātros, tāpat monodrāmas “Plaisa” un “Aiza”. Raksta arī literatūrkritiskus darbus.

Dziesminieks Dinārs Gulbis – skarba balss, trausla dvēsele. Kā Agitai, tā Dināram piemīt skaistais naivums, misija apziņa, sava pārliecība, rūpes par sabiedrību un domāšana tālāk par sevi. Šķiet, likumsakarīgi, ka abas radošās personības satikušās dzejā un mūzikā. Kā Dinārs stāsta, mūzika viņam atklājusi dzeju. Lai arī dziesminieku vidē Dinārs ienācis salīdzinoši nesen, jau varam baudīt viņa dziesmas ar Imanta Ziedoņa, Ojāra Vācieša, Daigas Gulbes, Intas Riekstiņas un, protams, Agitas Dragunas vārdiem. Dinārs atklāj, ka jātiecas uz profesionālismu, bet augstākais sasniegums un vērtība ir būt godīgam uz skatuves, saglabājot vienkāršību un sirsnību. Dziesminieks piedalījies Starptautiskajā bardu un folka festivālā „Bardu rudens”, dziesminieku saietos Jaunpiebalgā, sniedzis dažāda formāta koncertus, kā arī veidojis savus autorvakarus.

Ieeja šajā pasākumā ir brīva. Gaišu sarunu un domu vakarā kafejnīca „Darbnīca” apmeklētājus aicinās nobaudīt pašu ceptās kūkas un jauno kafijas dzērienu piedāvājumu „Mirkļa vājums”.

Iepriekšējais
Nākamais raksts