musician left musician right
background

Helēna Kozlova un “Levīti” koncertē Allažos

Brīnumains noslēpums dzirdēt klusumu dziedam,
Lai to atklātu nav jābūt viedam..
”/Helēna Kozlova/

Svētdien, 26. maijā plkst.15.00 pēc dievkalpojuma uz koncertu Allažu luterāņu baznīcā aicina dziesminiece Helēna Kozlova un “Levīti”.

Grupa „Levīti” radās kā Helēnas Kozlovas, ko pazīst kā grupas „Skumju Akmeņi” solisti, solo projekts. No 2002.g. Helēna un Aleksandrs Matvejuks aktīvi mēģina un koncertē uz dažādām skatuvēm. 2004. g. duetam pievienojas basģitārists Sergejs Āboliņš un trio uzstājas ar darba nosaukumu «Pagaidām trīs». 2004. g. beigās grupu papildina saksofons un vijole. Grupas skanējums kļūst gluži vai mini-simfonisks. 2005. g. sākumā grupai pievienojas perkusionists un projekts tiek nosaukts vārdā „Levīti”, ko, kā vēsta leģenda, Helēna saņem sapnī.

Grupas dalībnieki – Helēna Kozlova (vokāls, akustiskā ģitāra, blokflauta, klavieres), Sniedze Prauliņa (flauta, vokāls), Sergejs Āboliņš (bas-ģitāra, vokāls, perkusijas), Undīne Balode (čells),  Guna Jegorova (alts, vokāls), Pavels Arbidans (perkusijas), Vjačeslavs Kokorevičs (perkusijas).
Grupā piedalījušies arī Aleksandrs Matvejuks (ģitāra), Mārcis Vasiļevskis (saksofons), Madara Jauģiete (vijole, vokāls), Polina Kirejeva (perkusijas), Aleksandrs Germans (perkusijas), Tatjana Vorobjova (alts), Artjoms Vesna (perkusijas).

Viņi spēlē autormūziku, kas tiek aranžēta. Mūzikā var saklausīt gan etno, gan bosanovu, folku un mazliet džeza. Grupa atskaņo instrumentālas kompozīcijas, kā arī dziesmas latviešu un „putnu” valodās. Dziesmās galvenais akcents likts uz Helēnas garīgi poētiskajiem tekstiem. Klausītāju loks ietver visas vecuma grupas no pašiem mazākajiem līdz … . „Levītu” mūziku reiz trāpīgi raksturoja kā „tādu, kas paceļ virs zemes”

Studijas ierakstu grupai nav, bet tā regulāri koncertē. Savas nu jau ilggadīgās vēstures laikā „Levīti” piedalījušies festivālos, uzstājušies uz dažādu klubu skatuvēm, baznīcās un koncertzālēs, draugu dzimšanas dienās un komerciālās prezentācijās.

Piedalījušies tādos konkursos un festivālos kā Stage Number One 2005 (3. vieta, labākā dziesma), Bildes 2004-2008, Sielos 2009, Tabernacle 2009 (labākā grupa, labākais aranžējums, labākais instrumentālists). Kā arī koncertējuši Depo (Rīga), Undīne (Jūrmala), Naukšēnu Cilvēkmuzejs (Naukšēni), Līvu tirgus (Liepaja), Makslas Darbinieku nams (Rīga), PAKAC (Preili), Zabadaks (Kuldīga), Rīgas mākslas telpa (Rīga), Art&Music Bakery (Rīga), Anglikāņu baznīca (Rīga), Skrundes evaņģēliski luteriskā baznīca (Skrunda), Latvijas Universitāte (Rīga), Iļģuciema sieviešu cietums (Rīga), Jūrmalas pilsētas muzejs (Jūrmala), RIXC (Rīga), Kabata (Rīga), Latvijas Dabas muzejs (Rīga), Leļļu mākslas muzejs (Rīga), Mediju stacija (Rīga), Piņķu Jāņa baznīca (Piņķi), Rauna, Pulsa Efekts (Rīga), Nabaklab (Rīga), Kultūras akademija (Rīga), Latvijas Universitāte (Rīga), Mediju-Stacija (Rīga), Ventspils bibliotēka (Ventspils) un vēl daudz… Grupa piedalījās TV raidījumos “Siena šķūnis” (LTV1, 2005), „Garīgā dimensija” (LTV1, 2010/03/18).
Šajā koncertu ciklā Allažu baznīcā jau viesojušies tādi dziesminieki kā Haralds Sīmanis (23.12.), Kaspars Dimiters (24.02.), Sintija Grava (27.01) un Anta Eņģele (24.03), Kārlis Kazāks (26.05) un, kā noslēdzošie, šajā reizē mūs uz koncertu aicina Helēna Kozlova un “Levīti”.

Projekts tiek īstenots Siguldas novadā sadarbojoties Allažu Tautas namam, Allažu  luteriskās baznīcas draudzei un Austras biedrībai (www.austrasbiedriba.lv), mērķtiecīgi iesaistot Latvijā jau zināmus un jaunus dziesminiekus.

Allažu luterāņu baznīca ir unikāls arhitektūras piemineklis. Tā celta 1926. gadā pēc arhitekta P.Kundziņa projekta, baznīcas apdarē izmantots Allažu šūnakmens.

Pateicoties Siguldas novada pašvaldības atbalstam ieeja koncertā bez maksas.

Koncerti – latviešu dziesminieku tikšanās ar klausītājiem – notiek katra mēneša ceturtajā svētdienā pēc dievkalpojuma ciklā no „Ziemassvētkiem līdz Vasarsvētkiem” Allažu ev. luteriskajā baznīcā, Siguldas novadā,  Allažu pagasta Stīveros.

Iepriekšējais
Nākamais raksts